Granola s kapkou mandarinky a citronu (a skoro bez cukru)

Jednoduchá domácí granola s maandarinkovým a citronovým esenciálním olejem

Granola je podle mě geniální vynález. Ale vždycky jsem dřív bojovala s tím, že do ní dávají spoustu sladidla. Tak jsem ji začala dělat po svém.

Tuhle jsem navíc jemně provoněla mandarinkou a citronem. Díky použití esenciálních olejů s potravinářským BIO certifikátem máme možnost naší granole dát ještě něco navíc – chuť, vůni a další tělu prospěšné látky. Více k esenciálním olejům pod receptem.

V granole je ještě jedna trošku nezvyklá věc – mrkev. Skvěle se do ní hodí a představuje další hodnotnou složku. Je ale tak jemná, že si jí vlastně možná ani nevšimnete.

Suroviny (na jeden plech):

  • 280 g jemných ovesných vloček
  • 2 menší mrkve (asi 130 g), oloupané
  • 40 g lískových oříšků, potlučených nebo nahrubo pomixovaných
  • 40 g loupaného konopného semínka
  • 30 g lněného semínka
  • 2+1 lžíce oleje naší volby (klidně i oliváče)
  • 1 lžíce medu nebo surového cukru
  • špetička soli
  • 7 kapek EO mandarinka červená (musí být potravinářský)
  • 4 kapky EO citron (musí být potravinářský)

Postup:

Mrkev si nastrouháme nebo namixujeme, nemusí být úplně na jemno. Pokud budeme sladit medem, vmícháme ho do ní.

Do mísy dáme ovesné vločky, mrkev, případně to sladidlo, pokud už není smíchané s mrkví. Dále oříšky, lněné semínko, dvě lžíce oleje a špetku soli.

Dobře promícháme a rozprostřeme na plechu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Ve výsledku by granola měla být suchá a lehce zlatavá.

Pečeme asi 50 minut, průběžně promícháváme. Pokud se vám zdá, že to jde pomalu, přepněte na horký vzduch a stáhněte to na 100 stupňů.

Do vychladlé granoly vmícháme konopné semínko a esenciální oleje, které jsme předtím rozmíchali v jedné lžíci oleje. Touto aromatickou směsí granolu pokapeme a promícháme.

Granolu uchováváme v dobře těsnícím obalu a pro lepší aromatický výsledek ještě ve sklenici protřepáme a necháme chvilku uležet.

Další tipy:

Pokud máte radši sladší granolu, doslaďte si, jak jste zvyklí. Nicméně já bych se přikláněla spíš k tomu dosladit si ji na talíři, třeba troškou medu. Sladkost pomůže částečně vyniknout i dalším chutím.

Esenciální oleje zde používáme k aromatizaci a musí být vždy potravinářské a jelikož jsou to v tomto případě citrusy, měly by být pro jistotu i BIO. Informaci, zda jsou esenciální oleje vhodné do jídla, hledejte na obalu produktu. Nebo zavítejte k nám – v široké nabídce najdete jak mandarinku, tak citron. Než esenciální oleje začnete používat v kuchyni, doporučuji seznámit se s jejich specifiky a způsobem, jakým se bezpečně uplatňují.

Esenciálního oleje si můžete přidat víc podle chuti, konkrétně tyto dva esenciální oleje neobsahují látky se stanoveným maximálním denním limitem, ale pamatujte, že nic se nemá přehánět :). Důležité je, aby byly čerstvé, kvůli riziku nežádoucí oxidace.

Do směsi před pečením přidejte takový olej, který bez problému snese teplo. Třeba běžný extra panenský oliváč je moc fajn, i z hlediska přínosu samozřejmě. A na výsledné chuti granoly to prakticky nepoznáte. Do již upečené granoly ale můžete přidat i choulostivější oleje.

Moje granola je světlá, pokud ale máte radši zlatavější tóny, nechte ji v troubě déle. Taky pomůže přidat víc oleje.

Samozřejmě semínka a oříšky můžete použít dle toho, co máte doma. Ty citlivější na teplo přimíchejte až do hotové granoly, jinak je celé nebo drcené vmíchejte do směsi k pečení. Myslete na to, že granola je skvělý způsob, jak pravidelně konzumovat právě tyhle na živiny bohaté potraviny.

Esenciální olej citron a mandarinka BIO do jídla

podívat se na EO mandarinka BIO

podívat se na EO citron BIO

[jetpack-related-posts]