Tarta de Santiago, voňavá španělská „buchta“ z mandlové mouky

Tarta de Santiago, přirozeně bezlepková buchta dle španělského receptu

Tarta de Santiago je tradiční španělská buchta nebo koláč upečený z přirozeně bezlepkových surovin. Pojí se neodmyslitelně ke Galicii a hlavně pak městu Santiago de Compostela. Mnohým se do paměti zapsal v souvislosti se známou Svatojakubskou stezkou. K dostání je ale po celém Španělsku.

Receptů je bezpočet a jak je dobrým zvykem, mnohé z nich jsou krásně voňavé. K provonění tarty se používá řada ingrediencí. Je to například…

Tradičně se ještě zdobí cukrem. K dokonalosti nám pomůže šablona, vyrobená třeba z papíru, ve tvaru svatojakubského kříže. Pokud máte nějakou tu chvíli navíc, vyhrajte si s ní. Předlohu najdete třeba tady.

Recept na tarta de Santiago - citronový esenciální olej a jeho použití v kuchyni jako 100% čisté přírodní aroma

Suroviny na 1 menší formu:

  • 250 g mandlové mouky
  • 200 g (moučkového) cukru (může být tmavý umletý)
  • 5 středně velkých vajec
  • 1 malý panák alkoholu, třeba anýzového likéru
  • 10-15 kapek citronového esenciálního oleje BIO do potravin
  • troška moučkového cukru na posypání, pokud chceme
  • případně máslo na vymazání a trochu mandlové mouky na vysypání formy

Postup:

  1. V míse ušleháme vejce s cukrem. Směs bude homogenní a trochu zesvětlá.
  2. Přidáme esenciální olej a likér.
  3. Postupně přimícháváme mandlovou mouku.
  4. Hotové těsto přemístíme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Zhruba 30 minut pak trvá upečení středně silného koláče. Zda už je hotový, testujeme „párátkovou metodou“. Je ale třeba počítat s tím, že koláč je poměrně vlhký a nevypeče se do sucha.
  5. Necháme vychladnout a pocukrujeme (a nebo ne :)).

Další tipy…

Mandlovou mouku si můžeme připravit doma. A využít k tomu můžeme i mandle, ze kterých jsme připravili předtím mléko.

Někdo si mouku nejen připravuje sám, ale ještě k tomu mandle trošku opraží. Ale jen trošku, aby jejich chuť nebyla zbytečně výrazná.

Esenciální olej nám to krásně přírodně provoní. Musíme ale počítat s tím, že pečením se z něj část odpaří. Čím tenčí těsto máme, tím větší část přidaného esenciálního oleje se z něj pak při pečení ztratí. Doporučuju proto experimentovat a dávkování si upravovat dle chuti.

Pokud nemáte po ruce esenciální olej speciálně vyrobený pro použití do potravin, nahraďte ho klasicky citronovou kůrou, ideálně čerstvě nastrouhanou. Nikdy nepoužívejte esenciální olej, který není přímo od výrobce uveden jako potravinářský. A taky nedoporučuju používat aromata a esence, u kterých neznáme složení. Většinou jsou umělé.

Citronový esenciální olej BIO pro použití do potravin

Citronový esenciální olej se běžně používá v kvalitních potravinách jako aroma a ochucovadlo. Je bezpečný a bez známých rizik. Nicméně doporučuju obezřetnost při používání v těhotenství.

[jetpack-related-posts]