Nejjednodušší (a o kapku lepší) hummus s řepou

Řepa v receptu, to je záruka pozornost poutající barvy. A když recept vylepšíme pár kapkami esenciálního oleje, výsledek bude mít aspoň o kapku lepší chuť a vůni. Tenhle recept patří k těm nejjednodušším, přidejte si klidně další ingredience, na které…
Číst dál...Svěží salát s nektarinkou a granátovým jablkem

Je to roky, co jsem jednoho časně podzimního dne objevila kombinaci zeleniny a ovoce na jednom talíři. Kdo mě znáte, víte, že na přespřílišné experimenty mě neužije. Tahle kombinace je ale fakt fajn. Tentokrát jsem na talíř přihodila ještě mozzarellu….
Číst dál...Španělské polvorones, extra voňavé

Španělská kuchyně je velkou inspirací pro voňavé pečení. Tentokrát jsem vybrala tzv. polvorones – polvorony. Dokonale se rozsýpají na jazyku a budou skvělé k šálku pěkně teplého čaje. Poctivý polvoron má prakticky vždycky stejný základ – sádlo, opraženou mouku a…
Číst dál...Makovec s banánem a kardamomem

Oprášila jsem jeden starý recept na makovec s banánem a přidala další super ingredienci – kardamomový esenciální olej. Díky tomu je makovec voňavější a chutnější. Jako vždy, tenhle můj aromarecept je tak voňavý díky esenciálnímu oleji. Ten mu dá další…
Číst dál...Salsa romesco, katalánská zeleninová salsa

Salsa romesco patří k nejznámějším katalánským salsám. U nás doma ji milujeme. Ještě si pamatuju moje první setkání s ní. Zeptala jsem se, z čeho je. Řekli mi, že z mandlí. Mandle (a většinou taky lískové oříšky) jsou její nedílnou…
Číst dál...Osvěžující voda s okurkou a kapkou máty

Asi nikomu neunikla popularita osvěžující okurkové vody. Já si ji teda zase udělala tak trochu po svém a můj extra jednoduchý recept sdílím s vámi. Je ideální pro horké letní dny a protože neobsahuje cukry ani kyseliny, můžeme si ji…
Číst dál...Domácí krémový sýr: jak na něj a 8 tipů, co s ním připravit

Pomazánky a krémové sýry typu Lučina máme moc rádi. Jsou i dost jednoduché na přípravu, stačí dát vykapat jogurt, aby se zahustil. Někdy ale může být malý háček ve vybavení. Různě se u nás používala sítka s plátýnkem a misky….
Číst dál...Co je horchata? Španělská vs. latinskoam. verze

Poslední dobou se i Česku občas objevuje horchata – tu na nějakém blogu, tu v časopise… A to je super. Ale. Docela často se zaměňují pojmy a tak se chudák horchata dostane někam úplně jinam. Takže… protože už na to…
Číst dál...5 věcí, které už asi nikdy nebudu vařit na plotně

Už je to pár let, co máme doma pomalý hrnec a Instant Pot, elektrický papiňák s funkcí pomalého hrnce v jednom. Prvnímu říkáme pomaláč, druhému rychláč. A oba čím dál tím víc zapojujeme do vaření. Přiznávám, že na začátku jsem…
Číst dál...8 tipů, jak využít černé olivy

Ještě si vzpomínám, jak jsem olivám nemohla přijít na chuť. Postupem času jsem ale objevovala různé způsoby, jak s nimi naložit a jak je zakomponovat do jídel. A protože mám zrovna doma plechovku tmavých oliv, rozhodla jsem se, že dám…
Číst dál...