Alfajores klasické i extra voňavé

Alfajores. Dvě lehoučké sušenky, které (skoro vždycky) spojuje vrstva sladkého dulce de leche. Vtipné na nich je, že nikdy nikdy nikdy tohle slovo nezaslechnete v jednotném čísle. Proč to bude? Alfajores jsou typické pro Argentinu, ale samozřejmě je najdeme i…
Číst dál...Domácí dulce de leche – základní recept

Dulce de leche, latinskoamerická verze mléčného karamelu, je hříšně sladké. A skvěle sedne do spousty dezertů a sladkostí. Nemusíme ho shánět po obchodech, snadno ho vykouzlíme na plotně. Receptů na dulce de leche je bezpočet. Pokud budete chtít nějakou zdravější…
Číst dál...Voňavá hrušková povidla

Už máte doma pár lahviček vlastních hruškových povidel? A pěkně voňavých? Připravit domácí povidla z hrušek je fakt jednoduché a v zimě si lahvičku této sladké dobroty skutečně vychutnáme. A třeba ji ocení i někdo další – můžou být skvělým…
Číst dál...Domácí krémový sýr: jak na něj a 8 tipů, co s ním připravit

Pomazánky a krémové sýry typu Lučina máme moc rádi. Jsou i dost jednoduché na přípravu, stačí dát vykapat jogurt, aby se zahustil. Někdy ale může být malý háček ve vybavení. Různě se u nás používala sítka s plátýnkem a misky….
Číst dál...Ganache (ta čokoládová super hmota)

Ganache (vyslovujeme ganáž) je různě hustá čokoládová hmota používaná v cukrářství. Ganache se typicky připravuje tak, že se ohřeje smetana a do ní se přidají kousky čokolády. Z obou ingrediencí se mícháním vytvoří jednolitá čokoládová hmota. Ganache se používá místo…
Číst dál...Jednoduchý kuřecí vývar z pomalého hrnce

Poctivý domácí vývar je základem mnoha jídel a speciálně v zimě ho oceníme dvojnásob. Jeho příprava vůbec nemusí být pracná nebo zdlouhavá. Díky pomalému hrnci můžeme mít domácí vývar kdykoliv, stačí si vzpomenout pár hodin předem. U nás se připravuje…
Číst dál...Sezamová sůl gomasio

O gomasiu jsem četla dlouho, tak různě jsem na něj narážela a jeho přípravu oddalovala. Teď ale na něj konečně došlo a já si říkám, proč jsem sakra tak otálela? Gomasio je totiž tak moc dobré! Receptů na gomasio je…
Číst dál...Domácí vanilkový extrakt

Co takhle si vyrobit pravý vanilkový extrakt? Není to nic složitého a odměnou nám bude chuť vanilky v lahvičce bez jakékoliv chemie. A nejspíš ještě ušetříme. Spousta vanilkových produktů je syntetického původu a nevím jak vy, ale já takovou věc do domu…
Číst dál...Garam masala kořenící směs

Garam masala je směs koření typická pro kuchyni Indie, Pákistánu a dalších jihoasijských zemí. Co v garam masale najdeme a můžeme si ji namíchat i doma? Jako u jiných směsí koření, i tady platí, že co kraj, to jiná chuť….
Číst dál...Máslo z vlašských ořechů

Vlašské ořechy mám moc ráda, ale někdy je složitější je do jídla zakomponovat jen tak, bez předchozí úpravy jako je rozdrcení nebo umixování. Proto je tak fajn mít po ruce tohle máslo! Máslo z vlašáků vylepší spoustu věcí a to…
Číst dál...