Moje Španělsko aneb můj španělský foodnotes
Tady najdete moje zápisky o španělské (a taky katalánské) kuchyni. Recepty, tipy, informace týkající se této skvělé kuchyně tak, jak ji poznávám já. Delší povídání o tom, proč a jak tahle stránka vznikla, najdete tady.
Sdílej tuto stránku s přáteli! :)
Panellets Všech svatých. Typické katalánské cukroví, které se připravuje na svátek Všech svatých. Má spoustu podob a já vybrala tu snad nejzdravější a dle mého jednu z jeho nejzajímavějších verzí. Základem je batát a mandlová mouka. Samozřejmě bych to nebyla…
Číst dál...
Velká kapsa, která uvnitř ukrývá bohatou porci voňavé náplně ze zeleniny a tuňáka, to je přesně galicijská empanada s tuňákem. A tak vypadá jedna z nejpopulárnějších verzí tohoto pečiva a u nás doma si ji vždycky s velkou chutí dáme….
Číst dál...
Carquinyolis (čteme karkiňolis) jsou tradiční katalánské sušenky, které zaujmou na první pohled množstvím celých mandlí. A taky nápadně připomínají v našich končinách známější italské cantuccini. Příprava je skutečně jednoduchá a kromě mandlí budeme potřebovat jen pár běžných surovin. Těsto se…
Číst dál...
Salsa romesco patří k nejznámějším katalánským salsám. U nás doma ji milujeme. Ještě si pamatuju moje první setkání s ní. Zeptala jsem se, z čeho je. Řekli mi, že z mandlí. Mandle (a většinou taky lískové oříšky) jsou její nedílnou…
Číst dál...
Na gastronomii mě ohromně baví, jak v různých koutech světa nacházíme podobná jídla lišící se ve zdánlivých detailech, které ale dělají divy. Třeba bramborový salát by člověk rozhodně nehledal na jihu Evropy, že? Přitom v takovém Španělsku ho běžně servírují…
Číst dál...
Voňavá nadýchaná koka – coca de Sant Joan – se peče jednou do roka tak, aby byla připravená na Svatojánskou noc. Je typická hlavně pro Katalánsko. Jako jiné druhy pečiva, i svatojánská koka má bezpočet variací. Jedna z těch tradičních…
Číst dál...
Tarta de Santiago je tradiční španělská buchta nebo koláč upečený z přirozeně bezlepkových surovin. Pojí se neodmyslitelně ke Galicii a hlavně pak městu Santiago de Compostela. Mnohým se do paměti zapsal v souvislosti se známou Svatojakubskou stezkou. K dostání je…
Číst dál...
Poslední dobou se i Česku občas objevuje horchata – tu na nějakém blogu, tu v časopise… A to je super. Ale. Docela často se zaměňují pojmy a tak se chudák horchata dostane někam úplně jinam. Takže… protože už na to…
Číst dál...
Fideuà je takovou sestrou paelly. Připravuje se hodně podobně, obsahuje stejné ingredience, najdeme ji v podobných variacích. Jen místo rýže jsou jejím základem těstoviny – fideos, což jsou krátké nudle kulatého průřezu a různých tlouštěk, přičemž ty nejsilnější připomínají slabé…
Číst dál...
Poslední měsíce jsem pracovala na jedné vařící výzvě. Na ebooku. Miluju tapas a zároveň vím, jak těžké je najít dobré recepty, podle kterých si je můžeme připravit. Doma mám spoustu kuchařek a pravidelně virtuálně listuju kuchařskými blogy, ale málokdy mě…
Číst dál...
Torrijas na první pohled možná ničím nezaujmou. Jsou vlastně jen kusem pečiva obaleného ve vejci a usmaženého nebo upečeného v troubě. Ale! Stačí ochutnat a je jasné, že zas tak obyčejné nejsou. Torrijas připomínají francouzské tousty. Připravují se tradičně z…
Číst dál...
Habas vypadají jako větší ploché zelené fazole. Dlouho jsem chodila kolem nich ve španělských obchodech a nevěděla, o co se vlastně jedná. Jednoho dne ale došlo k prozření – haba není nic jiného než bob, bob obecný. Z české kuchyně…
Číst dál...
Zima je obdobím pomerančů a je fajn mít v zásobě nápady, co s nimi. Mezi ty nejjednodušší patří pomerančové želé. Ve větší míře jsem se s ním setkala až ve Španělsku, které je vlastně pomerančovou velmocí, a želé s příchutěmi…
Číst dál...
Maso nadívané sušeným ovocem doplněné nasládlou omáčkou najdeme na svátečních tabulích po celém Španělsku. Co dům, to trošku jiný recept. Často se připravuje na Vánoce, ale setkáme se s ním i při jiných svátečních příležitostech. Při výběru masa na tenhle…
Číst dál...
Pimentón, nebo chcete-li mletá uzená paprika, je jednou z nejtypičtějších španělských chutí, i když si to často možná neuvědomujeme. Třeba obyčejné chorizo je toho důkazem. Pimentón má ale mnohem širší využití a já osobně poslední dobou moc ráda zkoumám, do…
Číst dál...
Artyčoky jsou oblíbenou zeleninou jihu Evropy. V Itálii je najdete tradičně kupříkladu na pizze, ve Španělsku zase jednoduše upečené třeba na roštu. A nebo ve formě krémové polévky! Právě krémovou artyčokovou polévku jsem vybrala pro tentokrát. Jako jiné zeleninové krémy,…
Číst dál...
Artyčoky jsou zdravé a dá se z nich uvařit spousta dobrot, nicméně je s jejich přípravou spojená určitá práce – která je ovšem jednoduchá, pokud víte, jak na to. U artyčoků je potřeba vypreparovat jejich měkké srdíčko, protože vnější část…
Číst dál...
Nasolování ryb patří mezi prastaré způsoby konzervace. Je v podstatě velmi jednoduchý. Běžně se setkáme s nasolenými ančovičkami, i když ty prodávané jsou povětšinou připravované trošku jiným způsobem. Stále se ale jedná o stejný princip – vyčistění a naporcování čerstvých…
Číst dál...
Čas podzimu a zimy je obdobím sladkých brambor – batátů. Zpracovávají se všelijak, v mnoha případech se ale začíná jejich upečením. Pak se dají servírovat jako příloha nebo se z nich dá připravit spousta sladkých i slaných věcí, ať už…
Číst dál...
Grenadina se proslavila hlavně coby součást mnoha koktejlů. V dnešní době se ale jedná už jen o takovou napodobeninu grenadiny, o hustší na rudo obarvený cukrový sirup s nějakým tím aromatem. Proč si ale neudělat pravou grenadinu přímo z granátového…
Číst dál...
Horchata (vyslovované orčata) je jedním z typických španělských nápojů. Vlastně se nejedná o nic jiného než o rostlinné mléko, vyrobené z hlízek zvaných chufa (vyslovované čufa). Chufu známe taky pod názvem zemní mandle, zelenošáchor nebo šáchor jedlý. Původně se pěstoval…
Číst dál...
Galicijská kuchyně je plná dobrých jídel, a často i velmi jednoduchých na přípravu. Mezi ně bych zařadila i chobotnici po galicijsku alias španělsky pulpo a la gallega alias galicijsky polbo á feira. Je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak připravit…
Číst dál...
Galicie je známá svou gastronomií. Hodně oblíbené jsou pokrmy s rybami a plody moře, ale i ty masité stojí za pozornost. Speciálně ty, které jsou jednoduché a moc dobré. Mezi prvními tradičními galicijskými jídly, která jsem ochutnala, bylo právě toto….
Číst dál...
Kdo by neznal sangríu, že? Je jedním z nejznámějších španělských nápojů. Ale pozor. Sangría není ten nápoj, který si koupíme v tetrapaku někde v supermarketu. Sangría je směs vína, ovocné šťávy, někdy i dalších nápojů, vylepšená ovocem i dalšími ingrediencemi….
Číst dál...
Tortilla, jedno slovo španělského původu a spousta věcí a taky spousta nejasností… Jak to tedy s tortilami je? Tortilla Tortilla je v podstatě malá torta. A torta je označení pro výrobek většinou kulatého tvaru, který byl připravený z těsta nebo…
Číst dál...
Španělská gastronomie se proslavila paellou, ale tím věhlasné rýžové pokrmy rozhodně nekončí. Takovou její sestrou je totiž arroz negro čili černá rýže (valencijsky arròs negre). Typická je tím, že se při její přípravě používá sépiový inkoust, který ji dává někdy…
Číst dál...
Slávky patří mezi nejběžnější mušle. Jsou relativně velké, masité a velmi snadno se připravují. A taky se užijí ve spoustě kuchyní a pokrmů. Pokud si koupíme čerstvé, nevyloupané slávky, čekají nás v zásadě tři věci – jejich protřídění, očištění a…
Číst dál...
Jedním z nejtypičtějších španělských jídel je tortilla, konkrétně její bramborová verze. Jedná se o typ omelety, připravený z vajec a základní suroviny. Podává se jako tapa (kousek jídla v baru) i jako hlavní jídlo. Je jednoduchá na přípravu (i když…
Číst dál...
Paella s mořskými plody je španělská klasika. Paella jako taková má ve Valencii a rozšířila se přes Španělsko do celého světa. I přesto, že ta pravá nejpravější valencijská by měla být se zeleninou a masem, daleko větší oblibě se těší…
Číst dál...
Pečené jedlé kaštany, voní skvěle a chutnají ještě líp. Pokud máte někde poblíž domu park, kde si nějaké sesbíráte (a je sezóna, tedy září/říjen), určitě se pro ně vypravte. Jinak je najdete na pultech obchodů na podzim i v zimě….
Číst dál...
Udělat domácí majonézu je neskutečně snadné. Stačí vybrat kvalitní suroviny, vzít k ruce nejlépe tyčový mixér a za pár minut máme hotovo. Majonéza bude tak (ne)zdravá, jak (ne)zdravou ji uděláme. Takže jak připravit majonézu, na které si budeme moci klidně…
Číst dál...
Pod slovem sherry si každý vybaví nějaký alkoholický nápoj. Jaký ale? Ta představa už většinou nebývá tak jasná. A to je škoda. Sherry je totiž velmi zajímavý druh vína, který se výborně hodí na přímou konzumaci i na přípravu různých…
Číst dál...